Harmonista uudisrakentamista Nokialla

 

Nokian sosiaali- ja terveysaseman uudisrakennuksen suunnitteli ARCO Architecture Company ja rakennuttajana toimi Skanska talonrakennus Oy.
Rakennuksen piha-alueilla on käytetty Lehtovuoren pyöräkatoksia, pyörätalleja, penkkejä ja roska-astioita.

Uudisrakentamista historiallisessa miljöössä
Nokian uusi sosiaali- ja terveysasema kiinnittää katseen Maununkadun kaarteessa vaalealla harmoniallaan. Rakennus on yhdistelmä pehmeitä beigen ja ruskean sävyjä, lämmintä puupintaa ja viimeisteltyjä yksityiskohtia.
Edeltäjänsä, 1970-luvulla valmistuneen, ajalle tyypillisen matalan, punatiilisen ja tasakattoisen terveyskeskusrakennuksen paikalle nousseen sosiaali- ja terveysaseman kruununa on ”kattolyhty”. Se toimii pimeällä maamerkkinä hehkuen valoa suurista ikkunoista. Rakennuksessa on hyödynnetty paljon puurakenteita ja -kalusteita myös sisätiloissa.

Nokian uusi sosiaali- ja terveysasema vanhan rakennuskannan ympäröimänä. Oikeassa reunassa vaalea puutalo Koto-Kavoli, taaempana kivirakenteinen Vanha sairaala.


Ympäristöä tarkasteltaessa huomio kiinnittyy  selkeästi eri aikakausia edustaviin rakennuksiin. Kolme suojeltua sairaalarakennusta sijaitsevat aivan uudisrakennuksen tuntumassa.
Puurakenteinen Koto-Kavoli eli kunnanlääkärin kodiksi ja vastaanottotilaksi rakennettu talo vuodelta 1922 sekä kivirakenteiset vanha sairaala ja kulkutautisairaala 1920 ja 1930 -luvuilta sijaitsevat aluleella. Rakennuskokonaisuutta pidetään historiallisesti, rakennushistoriallisesti, maisemallisesti ja maakunnallisesti merkittävänä. Eri aikakausilta olevat rakennukset muodostavat sairaanhoidon kehittymistä kuvaavan rakennushistoriallisen aikakerrostuman. Lisäksi samassa pihapiirissä on vuonna 2014 rakennettu hoivapalveluja tarjoava asuinkerrostalo.
Uusi sosiaali- ja terveysasema nivoo yhteen eri tyyliset rakennukset yhdeksi tasapainoiseksi kokonaisuudeksi. Myös pyörätallit ja katokset ovat saumaton osa kokonaisuutta.

Liukuovelliset lukittavat pyörätallit kannustavat työmatkapyöräilyyn.

Väreillä ja yksityiskohdilla on väliä
Yksi alueen harmonian salaisuus näyttäisi olevan pieteetillä valitut värit. Uudisrakennuksen värimaailma on saanut vahvoja vaikutteita vanhoista sairaalarakennuksista ja samaa väripalettia on jatkettu ulkokalusteisiin saakka. Esimerkiksi Lehtovuoren pyöräkatosten, pyörätallien ja roska-astioiden teräsosat ovat pulverimaalattu sävyyn RAL 8019 (grey brown), sama sävy on valittu mm. rakennuksen ränneihin ja syöksytorviin. Hiotut yksityiskohdat eivät kiinnitä erityistä huomiota, mutta niiden merkitys yleisvaikutelman kannalta on keskeinen.

Olemme Lehtovuorella huomanneet kiinnostuksen kasvun ympäristökalusteiden värejä kohtaan. Enää ei roska-astiaan valita automaattisesti perinteisiä harmaata, mustaa tai metsänvihreää pintaa, vaan värien halutaan sopivan vallitsevaan ympäristöön, kertovan kaupunginosan hengestä tai mukailevan kaupungin omia brändivärejä. Suunnittelijoiden toiveesta uudistimmekin vuoden vaihteessa vakiovärikarttamme vastaamaan paremmin nykypäivän vaatimuksia. Mukana on elegantteja, maanläheisiä värejä sekä pirteitä tehostevärejä. 

Pyöräkatosten ja Kuru -penkkien puuosien ja jauhepolttomaalattujen teräsosien sävyt toistavat ympäröivien rakennusten värimaailmaa.

Turvallisesti perille eri kulkuneuvoilla
Sosiaali- ja terveysaseman asiakkaiden ja henkilöstön esteetön ja turvallinen kulku ovat tärkeä osa kokonaisuutta. Lukuisia eri toimintoja sisältävään rakennukseen saavutaan mm. henkilöautolla, pyörällä, kävellen, taksilla tai ambulanssilla. Myös sisäänkäyntejä on useita, vaikkakin suuri osa liikenteestä kohdistuu pääsisäänkäyntiin. Pihasuunnittelussa sujuvat liikennejärjestelyt ovat tärkeässä roolissa ja vaikuttavat pihakalusteiden kuten pyöräkatosten ja -tallien sijoitteluun.

Turvallisten pyöräpysäköintiratkaisujen suosio on kasvanut viime vuosina samaa vauhtia arvokkaampien pyörämallien, kuten sähköpyörien yleistyessä. Turvallisen ja säältä suojaavan pyöräparkin tarjoaminen henkilöstölle kannustaa käyttämään pyörää työmatkoilla. Tähän paras ratkaisu on lukittava, liukuovellinen pyörätalli. Asiakkaiden pyöräparkiksi soveltuu hyvin myös pyöräkatos yhdistettynä vankkarakenteiseen runkolukitustelineeseen.

Tutustu Lehtovuoren pyöräpysäköintiratkaisuihin.

Lehtovuoren Viva pyöräkatos ja CubiQ Standard pyöräteline muodostavat toimivan ja turvallisen pyöräparkin.

 

Lähteet:

Nokian kulttuuriympäristöohjelma

Nokian kaupungin asemakaavan muutoksen selostus 2019

Hankkeen esittely Nokian kaupungin verkkosivuilla https://www.nokiankaupunki.fi/kaupunki-ja-hallinto/strategia-ja-hankkeet/hankkeet/nokian-hyvinvointikeskus/#5b36e97d