Uusi jätelaki– vaikutukset taloyhtiöön

Jokaisessa viiden tai useamman huoneiston taloyhtiössä on vastaisuudessa oltava jätepiste, jossa lajitellaan erikseen:

  • sekajäte
  • biojäte
  • kartonki
  • paperi
  • muovipakkaukset
  • metallipakkaukset
  • lasi

Taloyhtiö voi lisätä lajittelua joko uusilla jäteastioilla ja samalla jätepisteen laajennuksella. Vaihtoehtoinen ratkaisu on, jos mahdollista, nykyisten astioiden jakaminen osiin. Vaikka laajennukset ovat taloyhtiölle investointi, lajittelu myös säästää tulevaisuudessa kustannuksia, koska kalliin sekajätteen määrä vähenee.

Lisätietoa uudesta laista ja EU:n uudistetusta jätedirektiivistä löydät mm. ympäristöministeriön ja kiinteistölehden sivuilta.

Uusi jätelaki– taloyhtiön tarkistuslista

Uusi jätelaki velvoittaa taloyhtiöitä lisäämään kierrätystä merkittävästi tulevina vuosina. Tämä artikkeli käy läpi 11 tärkeintä kysymystä, jotka ratkaisevat taloyhtiön jätepistevalinnan pitkän aikavälin kustannukset ja toimivuuden käytännössä.

Voitte soveltaa alla olevia kriteerejä myös muiden valmistajien ratkaisuja arvioidessanne.

Vastausten perustana on kokemuksemme. Olemme suunnitelleet ja valmistaneet jäteratkaisuja ja kaupunkikalusteita vuodesta 1945 saakka Suomen koviin olosuhteisiin. Olemme nähneet todennäköisesti kaikki variaatiot taloyhtiöiden jätepistehaasteista.

Jos tarvitset tietoa tai apua, saat sitä meiltä aina. Soita 03 7846 777 tai lähetä sähköpostia: info@lehtovuori.fi. Saat samalla saat yhteyden paikalliseen asiantuntijaamme.

Uusi jätelaki – taloyhtiön tärkeimmät kysymykset

1. Modulaarisuus – mahdollisuus laajentaa ja muuttaa jäteratkaisua myöhemmin

Taloyhtiönne kannattaa huomioida myös tulevaisuuden mahdolliset, entistä tarkemmat lajittelutarpeet, jotka edellyttävät jätepisteen laajennusta tai muutosta myöhemmin.

Vertailukohtana Lehtovuoren Modul-jäteastiasuoja

Olemme rakentaneet Modulin kaikki eri koot ja mallit siten, että ne voi yhdistää toisiin helposti.
Jätesuoja säilyy myös laajennusten jälkeen ulkoisesti yhtenäisenä ja tyylikkään näköisenä.

Eri kokoisista Moduleista on helppo koota juuri oikean kokoinen jätepiste.

2. Kestävyys ja varaosien varma saatavuus tulevaisuudessa

Taloyhtiön kannattaa huomioida paitsi jätepisteen materiaalien ja pintojen kestävyys, myös yksittäisten osien kestävyys.
Näitä ovat esimerkiksi kannet, saranat ja jouset.

Vertailukohtana Lehtovuoren Modul-jäteastiasuoja

Olemme kehittäneet vuosien mittaan erityisesti laatua taloyhtiöiden koviin käyttötarpeisiin. Siksi emme käytä esimerkiksi puuvuorauksia. Uusien Modulien erityiselementti on Marine Grade -alumiini, joka on alun perin tehty merellisiin olosuhteisiin (kosteuden ja suolan aiheuttaman rasituksen kesto). Modulien käyttöikä on hyvin pitkä. Kaikkia varaosia on saatavilla myös tulevaisuudessa. Jos esimerkiksi jätesuojan täyttöluukku vaurioituu vaikkapa kerrostalon katolta tehdyn lumenpudotuksen seurauksena, uusi täyttöluukku on helppo vaihtaa kolhiintuneen tilalle. Lisäksi vakuutusyhtiöt ovat korvanneet yleensä tällaiset vahingot taloyhtiön vakuutuksesta.

3. Paloturvallisuus – voiko jätepisteen sijoittaa talon läheisyyteen?

Jäteastiasuojan paloturvallisuus on syytä varmistaa aina. Tavallinen jätekatos on sijoitettava vähintään 8 metrin etäisyydelle talosta.

Lehtovuoren Modul

Modulin perusmallin (ilman paloturvaelementtejä) voi sijoittaa 4 metrin etäisyydelle talosta. Modulin paloturvamallin voi sijoittaa seinän viereen. Paloturvamallin tulenkesto on varmistettu palosuojalevyillä, joilla jäteastiansuojan sisusta on vuorattu. VTT:n testi on varmistanut Modulin tulenkeston. Vaikka tuli pääsisi syttymään jäteastiassa, Modulin paloturvamallin suojalevyt estävät lämmön nousemista astiasuojan ulkorakenteissa, joten paloturvamalli on turvallinen myös aivan rakennuksen seinään kiinni sijoittaessa. Myös Modulin perusmallin muotoilu estää palon leviämistä. Huomaa, että vaikka jäteastiansuojat voi asentaa ilman paloviranomaisen lupaa, sijoituspaikka on syytä varmistaa mm. vakuutussyistä paikalliselta palotarkastajalta.

Paloturvamalli on VTT:n testaama

4. Ulkonäkö, väri ja sointuvuus taloyhtiönne ympäristöön?

Kuinka jäteastiaratkaisu soveltuu taloyhtiönne ympäristöön? Kuinka sen pinta muuttuu vuosien mittaan? Saako jäteastiasuojan haluamissanne väreissä? Entä teitä miellyttävillä kuvioinneilla?

Lehtovuoren Modul

Meille on kertynyt pitkän historiamme myötä vahva osaaminen jätepisteen suunnittelusta. Modulin muotoilu on oman muotoiluyksikkömme tulosta. Autamme taloyhtiötä suunnittelussa värin valinnasta saakka, mikäli toivotte tukea asiassa. Modulit ovat saatavissa kaikissa RAL-väreissä. Lisäksi Moduliin voidaan toteuttaa haluttuja kuviointeja ja tarroituksia, vaikkapa metsämaisema. Harmaasävyt ovat tällä hetkellä taloyhtiöiden suosituimpia värejä, mutta hyvä vinkki on oma sekoituksemme Finbin Black 1945. Se muodostaa jauhepolttomaalattuja kiiltosävyjä hieman karkeamman pinnan, jossa pienet naarmut eivät näy. Pinta näyttää kauniilta hyvin pitkään.

5. Rottaongelman estäminen

Rottaongelma on pahentunut monella alueella parin viime vuoden aikana. On tärkeää estää jyrsijöiden pääsy jäteastioille.

Lehtovuoren Modul

Olemme poistaneet rottaongelman yksinkertaisella ratkaisulla. Modulissa ei ole koloja, joista jyrsijä voisi päästä jäteastioille. Eikä yksikään jyrsijä läpäise Modulin alumiinirakenteita.

Modulin tiivis rakenne estää jyrsijäiden pääsyn astiaan.

6. Graffitien ja töherrysten helppo poisto

Entä jos taloyhtiönne jäteastiasuojat töhritään? Miten esim. graffitit voidaan poistaa?

Lehtovuoren Modul

Moduleihin on saatavissa antigraffittipinnoite, joka tekee töherrysten poistosta helppoa. Kuulostiko mainoslauseelta? Kysytään asiaa Lehtovuoren tuote- ja markkinointijohtaja Antti Kinnuselta. – Olen itse kokeillut töherryksen puhdistusta pinnasta, joka oli suihkutettu nimenomaan ulkokäyttöön tehdyllä, erittäin hankalasti poistettavalla spraymaalilla. Maalin annettiin myös kuivua pitkään ennen puhdistusta. – Töherrys alkoi irrota jo pelkällä mikrokuituliinalla hankaamalla. Kun lisäsin pesuaineen mukaan, koko jälki lähti pois yllättävän nopeasti.

7. Asennuskustannukset ja odottamattomien lisäkulujen välttäminen

Pelkkä jäteastioiden tai jäteastiasuojan hinta voi harhauttaa taloyhtiötä. Kannattaa aina varmistaa lopullinen kokonaishinta, joka sisältää myös asennuksen. Asennuskustannus voi yllättää.

Lehtovuoren Modul

Modul on pinta-asenteinen jäteastiasuoja. Lisäksi olemme valmistaneet asennusta helpottamaan Moduliin sopivan asennusjalustan. Sen avulla jäteastiasuoja on helppo asentaa esimerkiksi hiekkapihalle tai epätasaiselle asfalttipihalle. Asennusjalustan ansiosta asennuskustannus on hyvin maltillinen. – Lopputulos on suhteellisen siisti ja moneen tarpeeseen kelpaava. Samalla on sanottava, että kunnon perustuksen teko ja esimerkiksi betonilaatoitus on aina hieman viimeistellymmän näköinen ratkaisu, Antti Kinnunen kertoo. Kauttamme saa myös asennuspalvelun, joten voitte pyytää kokonaisuudesta kerralla yhden tarjouksen.

Jos haluatte pyytää tarjouksen, kartoitamme mielellämme tarvittavat tiedot.
Aivan ensimmäiseksi voit soittaa meille 03 7846 777 tai ottaa yhteyttä sähköpostilla: info@lehtovuori.fi.

8. Valmius lukittavuuteen